Безкоштовна доставка від 5000 грн

Пн-Пт: 9:30-18:30

Олександр Гальперин
лікар-ендокринолог, трихолог

Як з’явився шампунь: історія, види, сучасність

Як і коли з'явився шампунь:
історія, види, сучасність

Олександр Гальперин

лікар-ендокринолог, трихолог


Історія шампуню сягає давніх часів. Вже в давньому Єгипті люди використовували мильну глину для миття волосся. У Давній Греції для цієї мети використовувалися мильні змії, які були змішані з водою та маслом.

Перші спроби

Перший шампунь, в сучасному розумінню, виготовив в кінці ХІХ століття англієць Кейсі Херберт. Він поєднав мильну основу з різними ароматними травами. Назвав цей продукт Shampoo і став продавати новинку просто на вулиці поруч зі своїм будинком. Рецепт він не приховував, тому незабаром аптекарі й перукарі почали самостійно виготовляти цей «винахід». Херберт став відомим, але йому навіть в голову не прийшло оформити патент на свій винахід. Не було, як би зараз сказали, підприємницького хисту! 😉  

У 1903 році вже німецький хімік Ханс Шварцкопф створив перший шампунь, який містив компоненти для пом’якшення води та волосся. Цей шампунь складався з компонентів, які ми зараз вважаємо стандартними —  лавандової олії, кокосової олії та нафти. Він був твердим. Таким, до яких зараз сучасні виробники почали повертатися. Продукт одразу запетентували. Після смерті Ханса, справу батька продовжив син. Згодом, в 1927 році він почав виготовлення шампунів з рідкою текстурою.

У 1930-х роках шампунь став доступнішим для масового використання, і було створено багато різних формул з різними компонентами. У 1940-х роках з’явилися шампуні зі спеціальними компонентами для лікування волосся, такі як пантенол та вітаміни. Винахід вже набирав обертів, його намагались створити в різних куточках світу, різні формули і компоненти. 

Згодом шампуні стали стандартним засобом для миття волосся, і сьогодні на ринку існує безліч різних шампунів з різними компонентами для різних типів волосся та різних проблем волосся.

То як вибрати шампунь сьогодні?

За типом шкіри, станом волосся та потребами. Ми, звичайно, рекомендуємо не «ламати» собі голову і одразу звернутись до трихолога. Він визначить ваші проблеми або схильність до проблем, визначить тип шкіри та волосся, допоможе підібрати комплекс для догляду або лікування, який точно буде ефективним. Для цього в Hair & Care є окрема послуга. За 15 хвилин наш трихолог поставить вам кілька запитань, виявить причину неефективності ваших засобів і підбере повний комплекс косметики для волосся саме для вас. 

Оберiть мову

preloader